Η ιστορία του Λαππείου

[astra_breadcrumb]

Το ἐν Ναούσῃ Λάππειον Γυμνάσιον

Κτισμένο από ξύλο και πέτρα αλλά και μνήμες αναρίθμητες μαθητών και δασκάλων  σχεδόν έναν αιώνα τώρα, το εν Ναούση Λάππειον Γυμνάσιον ιδρύθηκε το 1922.

Με προτροπή του λογίου  Σταύρου Χωνού, τα αδέλφια Γεώργιος και Κωνσταντίνος Λάππας χρηματοδότησαν την ανέγερση του νέου διδακτηρίου του γυμνασίου στην μνήμη των πρόωρα χαμένων αδελφών τους Αριστείδη και Γρηγορίου. Την σχεδίαση του κτηρίου ανέλαβε ο φημισμένος Χαλκιδικιώτης αρχιτέκτονας της Θεσσαλονίκης Ξενοφών Παιονίδης.

Έστω κι αν ο χώρος του σχολείου έχει αλλάξει πια με τις προσθήκες νέων κτηρίων στον ευρύτερο χώρο, το παλιό, πέτρινο κτήριο του 1922 εξακολουθεί να κυριαρχεί με την λιτότητα και την επιβλητικότητά του, σαν τους παλιούς καθηγητές που δίδασκαν μέσα σ’ αυτό κατά τον περασμένο αιώνα. Το κουδούνι του Λαππείου συνεχίζει σήμερα να κτυπά, καλώντας τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νάουσας να διατηρήσουμε τις αναμνήσεις και τις παραδόσεις του πιο σχολείου μέσης εκπαίδευσης του δήμου μας και να δημιουργήσουμε νέες μνήμες, τις δικές μας, ανάλογες με τον 21o  αιώνα που μας ανήκει.

Λάππειο '20

Ἐν τῇ ξένῃ εὑρισκόμενοι καί εὐδοκιμοῦντες, δέν ἐλησμόνησαν τήν ἀγαπητήν των γενέθλιον πόλιν

Η υπόσχεση των αδελφών Λάππα

Η φιλοσοφία ίδρυσης του σχολείου από τους αδελφών Λάππα

Scroll to Top