Συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “Touching the Past, to Reach the Future” στη Νάουσα

Κατά το χρονικό διάστημα 24/2/2022 έως 2/3/2022 το Λάππειο 1ο Γυμνάσιο υποδέχτηκε, στο πλαίσιο της 3ης συνάντησης του προγράμματος Erasmus+ ?Touching the Past, to Reach the Future?, μαθητές και καθηγητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία Πράγας, Φλωρεντίας, Μαρτορέλλ (Ισπανίας), Αλικαρνασσού και Τραπεζούντας.

Κατά τη συνάντηση οι φιλοξενούμενοι μαθητές και καθηγητές του προγράμματος επισκέφτηκαν το σχολείο και στη συνέχεια συμμετείχαν στην τελετή υποδοχής που οργανώθηκε από τους Έλληνες συμμαθητές τους στα ΕΡΙΑ. Εκεί παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς από παιδιά του σχολείου μας ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές τις οποίες παραχώρησε το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας. Επίσης παρουσιάστηκαν ποντιακά τραγούδια από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Βέροιας. Αργότερα, το βράδυ, παρακάθησαν στο δείπνο υποδοχής που επιμελήθηκαν μαθητές του σχολείου μας, με την καθοδήγηση του βραβευμένου με πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό μαγειρικής μαθητή της Γ΄ τάξης, Σωτήρη Τραψιώτη.

Επιπλέον, κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στους ιστορικούς χώρους της πόλης μας, στην Σχολή Αριστοτέλους, στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών και στην Θεσσαλονίκη. Ειδικά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης οι μαθητές υλοποίησαν το διασκευασμένο και μεταφρασμένο από καθηγητές του σχολείου μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα πρόσωπα του χρόνου», υπό την επίβλεψη της Μουσειολόγου Δρ. Ρένας Βεροπουλίδου. Αλλά και στην Νάουσα υλοποίησαν με ενθουσιασμό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα νήματα της ιστορίας» που μετέφρασαν και οργάνωσαν οι Μουσειολόγοι/Αρχαιολόγοι κ. Βάλια Αμοιρίδου και Γιώργος Αδαμίδης στο Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς. Από την άλλη, με δέος παρακολούθησαν την παρουσίαση των χειρογράφων και αρχετύπων βιβλίων που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Ευξείνου Λέσχης από τον κ. Χ. Φανιάδη. Και βέβαια,   συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κατασκευάζοντας τον Πρόσωπο», ειδικά διαμορφωμένο στα αγγλικά, μυήθηκαν στο έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες, το οποίο βίωσαν ακολουθώντας τα μπουλούκια ως τα Αλώνια την Κυριακή. 

Κατά το τελευταίο βράδυ της παραμονής τους στην Νάουσα, καθηγητές και μαθητές παρευρεθήκαν στο συγκινητικό αποχαιρετιστήριο δείπνο, στο οποίο δοκίμασαν παραδοσιακά εδέσματα του τόπου μας, τα οποία παρασκεύασαν οι γονείς των μαθητών του σχολείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι φιλοξενούμενοι αναχώρησαν για τις πατρίδες τους, γεμάτοι εμπειρίες και εικόνες Ελλάδας, καθώς και πλήρεις συναισθημάτων αγάπης για τους νέους φίλους που δημιούργησαν.

Scroll to Top